У березні 2021 року за ініціативи команди волонтерів (лідерська програма “Space Game 206”), ми розпочали кампанію зі збору коштів “Життя без меж” на перший пілотний рік існування дому підтриманого проживання для шістьох дівчат із Богодухівського дитячого будинку-інтернату у межах проєкту “Маленький всесвіт”.

Мета кампанії: зібрати 1204 940.

Щодня ми пізнаємо світ, радіємо його різноманітності та інколи не помічаємо, наскільки це унікальна можливість. Адже існують люди, які все своє життя проводять у закритих структурах — інтернатах. І навіть прості, звичні для нас події, залишаються для них недоступними. Вони не знають, як цілодень гуляти містом, зробити пікнік в парку чи піти в кінотеатр, забігти в трамвай чи поїхати на метро. Як це ходити на улюблену роботу чи запрошувати друзів в гості. У них безліч талантів, але жодної можливості показати їх широкому світу.

Саме тому у 2019 році громадська організація “Еммаус” розпочала проєкт “Маленький всесвіт”, направлений на адаптацію до життя за межами інтернату шістьох дівчат із Богодухівського дитячого будинку-інтернату.

Разовий платіж
Регулярний платіж

Чому це критично?

Дівчата мають ментальну інвалідність та не мають близьких людей, котрі могли б про них піклуватися. Через це вони залишаються в інтернаті до 35-ти років, а потім переходять до психоневрологічного інтернату, який є аналогом будинку для людей похилого віку і в більшості випадків — єдиною можливістю для молоді з ментальною інвалідністю.

Мета проєкту:

Відкрити дім підтриманого проживання для 6 дівчат з ментальною інвалідністю та створити умови для їхнього гідного життя у суспільстві у довгостроковій перспективі.

Це стане можливо завдяки створенню та запровадженню індивідуальних програм розвитку учасниць та соціальної інтеграції у суспільство.

Напрямки роботи у домі, які потребують фінансування:

– Оренда квартири,

– Побутова та соціальна адаптація,

– Освіта,

– Профорієнтація,

– Психологічний супровід,

– Медичний супровід/реабілітація,

– Працевлаштування

Фази проєкту:

1) 2019-2021 Підготовка: щотижневі заняття з дівчатами на базі інтернату/онлайн, курс повільного читання, індивідуальні співбесіди, екскурсії Харковом та спілкування з командою Еммаусу, групові зустрічі з бенефіціарами «Еммаус», профорієнтаційні майстер-класи у Майстерні «Еммаус», розробка індивідуальних програм супровіду;

2) Адаптація до життя за межами інтернату: проживання у квартирі/ах під постійним супроводом команди Еммаусу, розвиток побутових навичок та планування життя, фінансова грамотність, психологічна підтримка, емоційний розвиток, профорієнтаційна індивідуальна програма;

3) Стабілізація: оцінка навичок самостійного проживання та корегування залученості менторів, реалізація індивідуальних програм розвитку, супровід у працевлаштуванні;

4) Створення дому підтриманого проживання
(один з варіантів, за підтримки держави)
з можливістю проживати у ньому усе життя.

Чому саме «Еммаус» реалізує цей проєкт:

Громадська організація «Еммаус» має десятирічний досвід в роботі з адаптацією до самостійного життя молоді з фізичною інвалідністю та випускників інтернатів.

Від 2011 року ми відкрили 7 домів для молоді з інвалідністю та вихованців інтернатів, та щодня розділяємо з ними виклики та радощі повсякденного життя.

Проєкт «Маленький всесвіт» — перший в історії «Еммаусу» досвід тісної співпраці з інтернатним закладом. Це стало можливим тому, що адміністрація та виховна команда Богодухівського дитячого будинку-інтернату зацікавлена в альтернативі для дівчат молодіжного відділення після закінчення перебування у їхньому будинку.

Необхідно зібрати
0 UAH