INCLUENDO

Соціальна інтеграція молоді з інвалідністю у Харкові

Навчальний проєкт, який у 2019 році почався як обмін досвідом і нетворкінг між українськими та італійськими громадськими організаціями за підтримки регіону Емілія-Романья. У 2020 році ми вже готові презентувати результати співпраці на всеукраїнському рівні.

incluendo.com

Початок реалізації: 2019 рік.
Донори: Емілія-Романья (регіон Італії)
Партнери: Комуна Модены, фонд AVSI, соціальный кооператив La Carovana, соціальный кооператив L’Imprevisto, соціальный кооператив Nazareno, асоціація сімей Agevolando, фонд «Професійний розвиток Харкова», Український Католицький Університет, Харківський обласний будинок дитини «Гіппократ», медіапроєкт «Накипіло».
Координатори: Анастасія Золотова
2019 року ми отримали грант від Регіону Емілія-Романья, щоб посилити компетенції соціального сектору України. Спершу наша команда вирушила до Італії, де познайомилася з місцевими громадськими організаціями, що впродовж десятиліть займаються адаптацією молоді, що виховується без батьків. Ми дослідили, як адаптаційні будинки влаштовані за кордоном і пізніше організували приїзд італійських спеціалістів в Україну. Темою обговорень стало працевлаштування вразливої молоді. Усього в зустрічі взяло участь 30 людей, зокрема фахівці зі Львова.

Що зроблено в межах проєкту?

Три тренінги для фахівців, які працюють у тій самій галузі, що й ми. Питання, які обговорювали: значення тимбілдингу в роботі з вразливою молоддю; налагодження контакту між фахівцями та сім’ями тих, кому ми допомагаємо; вразлива молодь у соціумі.

Поїздка в Італію з метою обміну досвідом. Через пандемію цю подію перенесено, однак спілкування, лекції та консультації відбуваються в онлайн-режимі. Лекції проводить соціальний кооператив «Назарено», що спеціалізується на адаптивних будинках та працевлаштуванні.

Робота в групах за методикою на кшталт програми UPSHIFT, що направлена на розвиток навичок соціального підприємництва серед вразливих підлітків і молоді. Заохочуємо молодь ставити перед собою конкретні цілі та досягати їх. Тема може бути будь-яка, головне, щоб вони хотіли працювати над нею. Наприклад, ремонт у квартирі. Довкола певного завдання може формуватися група. Допомагають у його реалізації три фахівці (коуч, психолог і рекрутер) та тьютори. Профорієнтаційний компонент такої роботи полягає в тому, щоб, спостерігаючи, хто яку бере участь, що кому ближче, зрозуміти, кому який напрям краще обрати надалі.
Під час карантину учасники проєкту прослухали онлайн-курс від наших партнерів Фонд «Професійний розвиток Харкова».
Збір і вивчення інформації про адаптивні будинки в Італії та Україні, щоб підготувати видання на цю тему.

Що ще заплановано?

Візити в інші організації з метою обміну досвідом.
Індивідуальні консультації для кожного учасника.
Видання навчального довідника, в якому будуть описані різні моделі адаптаційних будинків в Україні й Італії: як вони влаштовані, які напрямки адаптації опрацьовують.
Презентація довідника в Києві, Львові та Харкові разом з партнерськими організаціями.