INCLUENDO

Соціальна інтеграція молоді з інвалідністю у Харкові
Навчальний проєкт, який у 2019 році почався як обмін досвідом і нетворкінг між українськими та італійськими громадськими організаціями за підтримки регіону Емілія-Романья. У 2020 році ми вже готові презентувати результати співпраці на всеукраїнському рівні.
incluendo.com
Початок реалізації: 2019 рік.
Донори: Емілія-Романья (регіон Італії)
Партнери: Комуна Модены, фонд AVSI, соціальный кооператив La Carovana, соціальный кооператив L’Imprevisto, соціальный кооператив Nazareno, асоціація сімей Agevolando, фонд «Професійний розвиток Харкова», Український Католицький Університет, Харківський обласний будинок дитини «Гіппократ», медіапроєкт «Накипіло».
Координатори: Анастасія Золотова

Що зроблено в межах проєкту?

Три тренінги для фахівців, які працюють у тій самій галузі, що й ми. Питання, які обговорювали: значення тимбілдингу в роботі з вразливою молоддю; налагодження контакту між фахівцями та сім’ями тих, кому ми допомагаємо; вразлива молодь у соціумі. Поїздка в Італію з метою обміну досвідом. Через пандемію цю подію перенесено, однак спілкування, лекції та консультації відбуваються в онлайн-режимі. Лекції проводить соціальний кооператив «Назарено», що спеціалізується на адаптивних будинках та працевлаштуванні. Робота в групах за методикою на кшталт програми UPSHIFT, що направлена на розвиток навичок соціального підприємництва серед вразливих підлітків і молоді. Заохочуємо молодь ставити перед собою конкретні цілі та досягати їх. Тема може бути будь-яка, головне, щоб вони хотіли працювати над нею. Наприклад, ремонт у квартирі. Довкола певного завдання може формуватися група. Допомагають у його реалізації три фахівці (коуч, психолог і рекрутер) та тьютори. Профорієнтаційний компонент такої роботи полягає в тому, щоб, спостерігаючи, хто яку бере участь, що кому ближче, зрозуміти, кому який напрям краще обрати надалі. Під час карантину учасники проєкту прослухали онлайн-курс від наших партнерів Фонд «Професійний розвиток Харкова». Збір і вивчення інформації про адаптивні будинки в Італії та Україні, щоб підготувати видання на цю тему.

Тренінги

3-4 червня 2019 року відбувся тренінг «Формування команди в роботі з вразливими особами», головними спікерами якого стали засновник терапевтичних спільнот «L`imprevisto» Сільвіо Каттаріна та керівниця жіночої спільноти Марія-Грація де Чекко. Під час тренінгу італійськи експерти поділилися головними інструментами формування міцної та надійної команди, яка здатна ефективно супроводжувати вразливу молодь та терапевтичними принципами, яким слідують тьютори та терапевти «L`imprevisto», серед яких найголовнішими є розділення життя, готовність до непередбачуваного, розуміння та прийняття іншого та його життєвого досвіду, командна робота.
«Мета наших терапевтичних груп полягає у тому, щоб допомогти людині зазирнути у власне серце. Складність полягає не у тому, щоб керувати групою людей, а в необхідності зустріти кожного з них та разом подивитися на дійсність з впевненою надією на перемогу добра»
Сільвіо Каттаріна, психолог, соціальний педагог, засновник терапевтичної спільноти «L`imprevisto»

Бути дорослим: батьки та фахівці перед викликом вразливості

Спікер:
Франко Нембріні, педагог, дантезнавець, засновник ліцею “La Traccia” (Італія, Бергамо)

11 жовтня 2019 року відбувся тренінг італійського експерта в сфері педагогіки та виховання Франко Нембріні, присвячений розробці моделі залучення батьків та членів родини в процес соціально-психологічної реабілітації вразливих дітей та молоді. Головною темою тренінгу став зв’язок між вихованням та вразливістю, завдяки якому нівелюється дистанція між вихователем та вихованцем, батьками та дитиною. На думку професора Нембріні, вразлива дитина потребує фігури вчителя, який буде супроводжувати її, відкриє благо, яке ховає у собі вразливість та допоможе віднайти жагу та сміливість для пізнання світу.
«Любов до дитини буде плідною тільки тоді, коли не закінчиться виключно на ній; те, що по-справжньому виховує і допомагає, – укласти в серці всіх інших дітей світу»
Франко Нембріні, викладач та педагог, засновник ліцею La Traccia в Бергамо, Італія

Віднайти покликання: досвід Львівського центру «Емаус» у працевлаштуванні молоді з інвалідністю

Спікери:
Юлія Бойко, Надія Калачова та Ірина Валько-Ярема (Центр «Емаус», Львів, Україна)

29 листопада відбувся тренінг від експерток із супроводу молоді із ментальною інвалідністю Юлії Бойко, Надії Калачової та Ірини Валько-Ярема, які створюють адаптаційні та освітні програми в рамках роботи центру «Емаус» у Львові. Зустріч було присвячено комплексному підходу до вирішення проблеми низької соціалізації молоді з інвалідністю. На прикладі роботи центру, експертки поділилися дієвими адаптаційними практиками та напрямки, які у поєднанні мають найбільшу ефективність, серед яких: освітні програми для родин (батьків, братів та сестер, бабусь та дідусів), які виховують дитину чи підлітка з інвалідністю; тренінгові програми для викладачів інклюзивних класів; супровід у самостійному житті, працевлаштуванні та побудові власної родини тощо.
«Несхожість цих людей на інших – це вже є харизма, вони вчать нас відкритості, людяності, доброті, вони серцевина нашого університету»

Нетворкінг та кулінарні майстер-класи для вразливої молоді

7 та 8 травня 2019 року італійські шеф-кухарі Паоло Феррарезі та Марія Тереза Поппі провели два кулінарні майстер-класи: один – для учасників та учасниць проектів «Десята планета» та «Латук», другий – для вихованців Богодухівського психоневрологічного диспансеру. Майстер-класи допомогли вразливим хлопцям та дівчатам засвоїти навички приготування нових страв, а також стали початком нових партнерств: саме з кулінарного майстер-класу в Богодухівському інтернаті народився проект освітнього супроводу хлопців та дівчат, які там мешкають, під кураторством учасниці проекту «Летючий дім» та співробітниці «Еммаусу» Олени Куц. Восени 2019 року кулінарні майстер-класи трансформувалися у формат нетворкінгу: наша команда організувала серію зустрічей, спрямованих на встановлення партнерства з представниками локальної соціальної та бізнес спільноти, а учасники проекту пригощали гостей стравами власного приготування. Головними нетворкінг-подіями став благодійний боулінг-турнір «Грай за Хаб» та відкриття першого в Харкові Інклюзивного хабу. Зустрічі було присвячено знайомству: ми розповідали про проекти нашої організації, познайомили гостей із хлопцями та дівчатами, з якими працюємо, а з учасники турніру та відкриття – домовилися про співпрацю у вирішенні проблем вразливої молоді в Харкові.

Обмін досвідом

З 15 по 28 серпня 2019 року адміністративна та тьюторська частина нашої команди, а також хлопці та дівчата, з якими ми працюємо, подорожували Італією та обмінювалися досвідом із провідними соціальними ініціативами регіону Емілія-Романья. В полі нашої уваги були організації, які, з однієї сторони, мають багаторічний досвід супроводу молоді з інвалідністю, а з іншої – організації, які своїм прикладом демонструють реальні кейси працевлаштування та ефективної соціальної інтеграції вразливої молоді. Під час 14-денної програми обміну досвідом ми відвідали соціальний кооператив «Nazareno», асоціації «Agevolando» та «Il tortelante» та міжнародний фестиваль Rimini Meeting

Cоціальний кооператив “Nazareno”

(Карпі, Італія)

Кооператив San Nazareno допомагає неповнолітнім, людям фізичною та ментальною інвалідністю соціалізуватись у суспільстві. У San Nazareno вже 29 років вчать працювати, встановлюючи відносини взаємодопомоги та солідарності. У кооперативі займаються різьбленням по дереву, шиттям, гончарством та садівництвом. Крім цього, тут учасникам допомагають переживати та висловлювати стан крихкості та вразливості через мистецтво: театр, танці, музику. San Nazareno з 1999 року проводять Міжнародний фестиваль ремесел. Його мета — поширювати культуру прийняття та інтеграції. У 1993 був створений Bottega del Cuoio — перший магазин, де продаються продукти, зроблені хлопцями з інвалідністю. Завдяки San Nazareno гості з «Летючого дому» познайомилися з учасниками проектів Casa Santa Teresa del bambino Gesu та Casa Sant’ermanno та надихнулись на співпрацю.

Асоціація “Agevolando”

(Болонья, Італія)

Організація Agevolando з 2010 року піклується про дітей, які зростали в прийомних сім’ях або в сімейному домі. Основна мета — забезпечити дітям благополучне зростання. Організація допомагає молоді знайти житло, роботу і стажування. Крім того, вона так само допомагає іноземцям. Вже вдалось працевлашувати та оформити документи для вісімдесяти юнаків та дівчат. Організація співпрацює з шістдесятьма компаніями, що проводять психологічні, мовні та освітні курси. Крім того, вона супроводжує студентів під час навчання в університеті. Молодь бере участь у конференціях та обмінюється досвідом. Організація прагне полегшити юнакам і дівчатам вихід в світ, надати можливість вибору, навчити їх бути самостійними та не самотніми. Завдяки цьому вихованці здобувають досвід активного соціального життя.

Асоціація “Il Tortellante”

(Модена, Італія)

Il Tortelante — це майстерня свіжої пасти, де працює молодь з аутизмом. Il Tortelante бере витоки з асоціації Aut Aut в Модені. Aut Aut просуває і координує проекти з навчання, допомоги та збору коштів для підтримки сімей, в яких живуть діти з аутизмом. Двадцять чотири сім’ї, в яких зростають вразливі діти, вирішили, що їхні діти не будуть сидіти вдома без компанії. Тому головним завданням була соціалізація дітей. Працюють хлопці та дівчата під наглядом дитячого психоневролога Франко Нардоччі, двох психологів — Алессандро Ребуттіні і Мартіни Россетті, а також під керівництвом шеф-кухаря Массімо Боттура. Завдяки роботі тьюторів можливості молоді з аутизмом значно розширилися. Але головне — задоволення, яке вони відчувають від спільної праці та взаємодії у суспільстві.

Rimini meeting

Rimini Meeting — найбільший християнський фестиваль, який щорічно проходить в італійському місті Ріміні з 1980 року. За тиждень фестиваль відвідує близько 1 000 000 людей. Серед них лауреати Нобелівської премії, політики, письменники, музиканти та релігійні авторитети. У 1982 році у події брав участь Папа Римський Іван Павло ІІ. Цьогоріч організація «Еммаус» представила на фестивалі стенд від України, на якому розмістили унікальну колекцію ювелірних прикрас, виконану компанією «UMAX» за ескізами мешканців «Летючого дому». Соціальна місія колекції — свідчити про цінність людини. Крім того, на стенді були представлені прикраси ручної роботи, створені учасницею проектів “Еммаусу” Юлією Золотарьовою. Ігор Белякін, Ірина Ларікова і Тетяна Баранова — троє бенефіціарів «Еммаус», вирушили на Rimini Meeting в якості волонтерів та працювали в ресторанах та журналістському пулі.

Поїздка в Загреб

10 вересня співробітниця «Еммаус» Олена Куц відвідала конференцію у місті Загреб. Україна, Румунія, Хорватія, Італія, Англія та Ірландія працювали разом над створенням рекомендацій, які згодом були представлені у Європейському Парламенті в Брюсселі. Кожен блок конференції починався з ігор, що допомагали присутнім краще взаємодіяти. Представники присутніх організацій мали розповісти про досвід в межах своєї країни. Учасники мали скласти перелік рекомендацій для поліпшення життя молоді, яка виходять з-під опіки (сare leavers). Під час конференції учасники ділились досвідом (best practice), тобто найкращими практиками для досягнення мети. У своїй доповіді Олена Куц виділила власні п’ять кращих практик, серед яких «Летючий дім», прийняття себе, перетворення вразливості на силу, важливість громадських організацій та соціальних працівників, та любов як фундамент.