ІСТОРІЯ

2010

Історія «Еммаусу» розпочалася жовтні 2010 року. Майбутні першозасновники організації відвідали лекцію італійської колеги, яка заснувала адаптаційний центр для самотніх матерів в Новосибірську та надихнувшись її прикладом почали працювати над ідеєю власного соціального проекту.
2011

Після 6 місяців плідної роботи, юридичної підготовки та консультацій у травні травня 2011 року ГО “Еммаус” була офіційно зареєстрована.

Організація обрала власний напрямок роботи: засновники та волонтери-студенти почали відвідувати Харківський спеціальний навчально-виховний комплекс № 8 для дітей з наслідками ДЦП та сиріт, щоб допомагати його мешканцям та мешканкам із підготовкою до випускних іспитів.

2013

Згодом стало зрозуміло, що окрім лакуни в шкільних знаннях, випускники інтернатів зовсім не мають навичок самостійного життя та ведення побуту. Команда зрозуміла, чого насправді не вистачає цим дівчатам та хлопцям – дому, в якому вони зможуть жити та дорослих, які будуть поруч із ними. Перша квартира супроводжуваного проживання для дівчат з інвалідністю з’явилася завдяки італійським друзям організації, які організували збір коштів серед друзів та колег. Так з’явився один з центральних проектів організації – «Летючий дім» – місце, в якому дівчатам і хлопцям з інвалідністю після випуску з інтернату допомагають адаптуватися та з гідністю відповісти на виклики дорослого життя.
Перших мешканок квартири щоденно супроводжували працівники організації: навчали готувати та прибирати, планувати витрати, слідувати університетській програмі, комунікувати з державними установами тощо. Поступово проект розширювався, адже дівчата почали запрошувати своїх друзів, які також потребували допомоги та підтримки. Вони приходили у гості, відвідували заняття із викладачами та дружні вечері, розповідали про труднощі, з якими вони намагаються впоратися.

2015

Відповідаючи на трагічні події 2014 року в Україні та зростаючу кількість переселенців в Харківській області, наша організація у партнерстві із київською  Фундацією “Діти надії та любові” започаткувала проект «Діти надії» (який згодом отримав назву “Ла Компані”). Головною інспірацією проекту було бажання допомогти дітям з сімей ВПО віднайти впевненість у собі та навколишньому світі. Саме тому центральною подією кожного року стала літня подорож до Італії та проживання в італійських родин з Асоціації Famiglie per Accoglienza (Мілан), де діти мали можливість відчути справжню гостинність та відкрити красу та цінність великої та міцної родини. Протягом навчального року учасники та учасниці проекту також відвідували щотижневі заняття з художньої та театральної майстерності, вивчали італійську мову, читали та аналізували твори світової літератури.

2016

Новою сторінкою в історії «Еммаусу» стало придбання приміщення для адаптаційного центру “Летючий дім”. Під час різдвяних свят 2014 року в італійських містах проходила благодійна акція Tende di Natale, яку було організовано міжнародним Фондом AVSI. Тоді групи волонтерів збирали в рідних містечках кошти, які потім були передані нашій організації. Проте загострення політичної ситуації та військового конфлікту на сході України змусило нашу команду скорегувати свої плани. Лише після двох років очікування, року пошуків, капітальних ремонтних робіт та облаштування нової квартири, приміщення було готове прийняти своїх мешканок.

2017

14 травня 2017 року урочисте відкриття центру відвідали партнери та друзі нашої організації. З цього моменту в центрі стали проживати 5 дівчат з інвалідністю та сиріт, та ще 15 хлопців та дівчат почали відвідувати денні заходи центру: групові та індивідуальні заняття з викладачами, лекції та майстер-класи, вечері та зустрічі з гостями центру.

2018

У 2018 році разом із італійською асоціацією I Bambini Dell`Est «Еммаус» почав роботу над проектом «Десята планета» – спільнотою квартир супроводжуваного проживання для випускників інтернатів від 18 до 30 років. Наразі команда опікується 14 хлопцями та дівчатами, які проживають у 6 квартирах.
Окремим напрямком роботи організації є створення програм з обміну досвідом між операторами соціального сектору України та Італії. Головним проектом цього напрямку є «Інклюендо», який з 2018 року й до сьогодні реалізується за підтримки Регіону Емілія Роман’я.

2019

У 2019 році наша команда познайомилася із директором Комунального закладу «Богодухівський дитячий будинок-інтернат», який опікується дівчатами з ментальною та фізичною інвалідністю, а також надає паліативний супровід важкохворим дітям та підліткам. Разом ми сформували пілотну групу з 6 дівчат у віці від 18 до 30 років, які здатні проживати поза межами інтернату й уклали декларацію про наміри, яка має на меті впровадження консолідованих дій та заходів, спрямованих на підготовку дівчат-вихованок до виходу з інтернату в зовнішній світ, з перспективою створення дому підтриманого проживання та індивідуальної програми інтеграції та розвитку для кожної учасниці.
2020 У 2020 році команда «Еммаусу» відкрила Інклюзивний хаб – перший в Харкові відкритий освітній простір з фокусом на інклюзії, який пропонує комплексну програму навчання, професійну орієнтацію та менторський супровід для випускників будинків-інтернатів та молоді з інвалідністю.

2020