ІСТОРІЯ

2010

Історія нашої організації розпочалася із зустрічі. В жовтні 2010 року в Києві відбулася лекція Розальби Арнандо – засновниці адаптаційного центру для самотніх матерів “Голубка” в Новосибірську. Цю надихаючу лекцію відвідали Олександр та Інна Філоненко, Лалі Ліпартеліані-Бєдоєва та Андрій Доманов, які й ініціювали створення громадської організації в Харкові.

2011

Після 6 місяців юридичної підготовки та консультацій із Розальбою, у червні 2011 року ГО “Еммаус” була офіційно зареєстрована. Організація обрала власний напрямок роботи: волонтери почали відвідувати Харківський спеціальний навчально-виховний комплекс № 8 для дітей з наслідками ДЦП та сиріт, щоб допомагати його мешканцям та мешканкам із підготовкою до випускних іспитів. Поштовхом до створення першого проекту організації «Дивлячись у майбутнє: перші кроки» стала шокуюча новина, якою поділився Євген Сідін, директор театру “Тимур”, в якому займалися вихованці інтернату: виявилося, що якщо дівчина, з якою волонтери займалися протягом року, не зможе скласти іспити, по досягненню 18 років потрапить прямісінько до будинку престарілих. Часу зволікати не було, тому в рамках проекту розпочалася інтенсивна підготовка підлітків до вступної кампанії до технікумів.

2013

Згодом стало зрозуміло, що окрім лакуни в шкільних знаннях, випускники інтернатів зовсім не мають навичок самостійного життя та ведення побуту. Олександр, Інна, Лалі та Андрій почали питати порад та допомоги у небайдужих друзів. Несподівано поміч прийшла з Італії: Філіпо Беттаріні та Леда Фаріско організували збір коштів серед друзів та колег задля того, щоб «Еммаус» зміг орендувати першу квартиру для дівчат, які закінчили інтернат. Так народився наступний проект організації – «Летючий дім» – місце, в якому дівчатам і хлопцям з інвалідністю після випуску з інтернату допомагають адаптуватися та з гідністю відповісти на виклики дорослого життя. Перших мешканок квартири щоденно супроводжували працівники організації: навчали готувати та прибирати, планувати витрати, слідувати університетській програмі, комунікувати з державними установами тощо. Поступово проект розширювався, адже дівчата почали запрошувати своїх друзів, які також потребували допомоги та підтримки. Вони приходили у гості, відвідували заняття із викладачами та дружні вечері, розповідали про труднощі, з якими вони намагаються впоратися. Паралельно із соціальною діяльністю, наша команда працювала над організацією освітніх та культурних подій, які були покликані ініціювати діалог між українською та європейською спільнотою, створити міждисциплінарну платформу  для широкої аудиторії, промотувати цінності та ідеї розвиненого та інклюзивного суспільства. 2013 року сформувався проект «Центр європейської культури «Данте»», який 2017 року виділився в окрему організацію. Починаючи з 2015 року, наша команда влаштовує щорічний соціо-культурний фестиваль ДАНТЕFEST, який об’єднує діячів соціальної та культурної сфери України та Європи.

2015

Відповідаючи на трагічні події 2014 року в Україні та зростаючу кількість переселенців в Харківській області, наша організація у партнерстві із київською  Фундацією “Діти надії та любові” започаткувала проект «Діти надії» (який згодом отримав назву “Ла Компані”). Головною інспірацією проекту було бажання допомогти дітям з сімей ВПО віднайти впевненість у собі та навколишньому світі. Саме тому центральною подією кожного року стала літня подорож до Італії та проживання в італійських родин з Асоціації Famiglie per Accoglienza (Мілан), де діти мали можливість відчути справжню гостинність та відкрити красу та цінність великої та міцної родини. Протягом навчального року учасники та учасниці проекту також відвідували щотижневі заняття з художньої та театральної майстерності, вивчали італійську мову, читали та аналізували твори світової літератури.

2016

Новою сторінкою в історії «Еммаусу» стало придбання приміщення для адаптаційного центру “Летючий дім”. Під час різдвяних свят 2014 року в італійських містах проходила благодійна акція Tende di Natale, яку було організовано міжнародним Фондом AVSI. Тоді групи волонтерів збирали в рідних містечках кошти, які потім були передані нашій організації. Проте загострення політичної ситуації та військового конфлікту на сході України змусило нашу команду скорегувати свої плани. Лише після двох років очікування, року пошуків, капітальних ремонтних робіт та облаштування нової квартири, приміщення було готове прийняти своїх мешканок.

2017

14 травня 2017 року урочисте відкриття центру відвідали партнери та друзі нашої організації. З цього моменту в центрі стали проживати 5 дівчат з інвалідністю та сиріт, та ще 15 хлопців та дівчат почали відвідувати денні заходи центру: групові та індивідуальні заняття з викладачами, лекції та майстер-класи, вечері та зустрічі з гостями центру.

2018

2018 року ми познайомилися з Фундацією АШАН для Молоді, що призвело до появи нової ініціативи – проекту «Латук», який спрямовано на промоцію здорового харчування серед молоді з інвалідністю. Учасники проекту отримують теоретичні знання про принципи здорового харчування, поєднання продуктів та правила безпеки на кухні, та практичні навички приготування різноманітних страв. У перспективі декількох років ми мріємо трансформувати проект у соціальне підприємство, яке зможе надати робочі місця молоді з інвалідністю.

2019

Наразі наша команда продовжує працювати над проектами “Летючий дім”, “Ла Компані” та “Латук”, ініціювала появу адаптаційного транзитного будинку для хлопців-випускників з інтернатів для сиріт та дітей з інвалідністю та розробляє концепцію майбутнього фестивалю ДАНТЕFEST, який відбудеться у Харкові в травні 2019 року.