Десята планета

Менторський супровід сиріт віком від 18 до 25 років в перші роки самостійного життя після закінчення інтернату

Початок проекту: 2019 рік

Бенефіціари: молоді дівчата та хлопці-сироти віком від 18 до 25 років, які випустилися із інтернатів для дітей-сиріт

Партнери: Асоціація “I Bambini Dell`Est”, Благодійний фонд “Трохи вогню”, Центр психологічної підтримки та розвитку особистості ”Vita Nova”

Історія

З 2011 по 2018 рік проект існував у свої першій версії під назвою «Дивлячись у майбутнє: перші кроки» й фокусувався на освітньому супроводі. Кожного тижня до дітей в один із Харківських інтернатів приїжджала група волонтерів-студентів, які допомагали із виконанням домашніх завдань та підготовкою до вступних іспитів з української мови та літератури, історії України, математики, фізики, біології та англійської мови. 2013 року до навчальної програми додалися інтенсивні заняття з вивчення італійської мови за підтримки асоціації “I Bambini Dell`Est”, а з 2017 року – кулінарні та художні майстеркласи. Напочатку 2019 року разом із Благодійним фондом “Трохи вогню”, команда тюторів ГО “Еммаус” почала розробляти програму комплексного менторського супроводу сиріт, які досягли 18-річного віку та почали самостійне життя за межами інтернатів та наразі супроводжує дві “транзитні” квартири.

Про проект

«Десята планета» – програма інтенсивного менторського супроводу молодих хлопців та дівчат-сиріт на етапі випуску з дитячих будинків та перших років самостійного життя. Головною метою проекту є створення найкращих умов для швидкої та ефективної соціальної адаптації молоді-сиріт:

Хлопці та дівчата живуть в орендованих транзитних квартирах по 3-4 людини, де кожен та кожна з них має власну кімнату та особистий простір;

Транзитний дім стає майданчиком для навчання та засвоєння базових побутових навичок та інструментів: хлопці та дівчата навчаються готувати, прибирати, робити закупи продуктів харчування та побутових предметів, вчаться планувати бюджет у відповідності з доходами;

Тютор з питань освіти формує індивідуальні програми додаткового навчання для кожного бенефіціара з урахуванням його потреб: супровід у виконанні поточних завдань в університеті та написанні курсових та дипломних робіт, залучення вузьких спеціалістів задля заглиблення знань з профільних та додаткових дисциплін, а також затребуваних загальних дисциплін, на кшталт, іноземних мов, комп’ютерної грамотності тощо;

Тютор з профорієнтації проводить індивідуальні тестування задля визначення інтересів та схильностей, допомагає обрати необхідні для працевлаштування додаткові курси, супроводжує у пошуці відкритих вакансій, складанні резюме, проходженні співбесід та на етапах адаптації на робочому місці;

Консультанти-психологи працюють в індивідуальній та груповій формі з хлопцями та дівчатами з метою подолання психологічних бар’єрів, тенденцій до агресивної поведінки, замкнутості, недовіри до світу та оточуючих тощо;

Життя у транзитних будинках супроводжується щотижневими вечерями та дружніми зустрічами, під час яких хлопці та дівчата навчаються розділяти життя: разом із друзями та тюторами вони проживають важливі життєві події, знаходять поради, підтримку та турботу.