Десята планета

«Десята Планета» – це проєкт інтенсивного тьюторського супроводу випускників інтернатів від 18 до 25 років у перші роки самостійного життя після випуску. Проєкт реалізується на базі декількох домів підтриманого проживання

Початок проєкту: 2019 рік.

Донори: французька асоціація Ouvre Orient, італійські родини з асоціації I Bambini dell’Est, фонд Trustee Charitable Foundation

Партнери: асоціація Bambini dell’Est, БФ «Трохи Вогню», центр психологічної підтримки VitaNova, клініка YourFamily, Харківський обласний благодійний фонд «Соціальна служба допомоги», хаб LifeHub Yabloko

ІСТОРІЯ

З 2013 року наша команда на постійній основі спілкувалася з вихованцями інтернату «Родина» і допомагала їм з навчанням, розвитком критичного та креативного мислення, соціалізацією й адаптацією у суспільстві після виходу з інтернату.

Проект «Десята Планета» ми розпочали у липні 2019 року завдяки співпраці з італійською асоціацією «I bambini dell’Est» (Мілан) – асоціацією сімей, які запрошують на тривале перебування під час зимових і літніх канікул дітей і підлітків з інтернатів України, дистанційно супроводжують та підтримують їх. Багатьох дітей із Харківських інтернатів ці сім’ї всиновили, а частина з тих, хто залишився, – стали учасниками проєкту «Десята Планета». Більшість із них мають італійські родини з асоціації, які вважають їх своїми «українськими дітьми» й продовжують ними опікуватися на відстані після досягнення повноліття.

Перший набір учасників був сформований разом з італійськими сім’ями у відповідь на запит батьківської турботи про їхніх «українських дітей», яку вони не завжди можуть надати на відстані. Протягом двох років інші учасники потрапляють у проект або завдяки італійським родинам або завдяки дружбі з тими, хто вже проекті.

Назву вигадали самі учасники – за їхніми словами, після виходу з дитячого будинку у звичному для більшості людей світі вони почуваються «прибульцями» з іншої планети, яким важно орієнтуватися та пристосовуватися до незнайомого та нового.

Найголовніше – тьюторський супровід

Ми пропонуємо нашим учасникам розділення життя в кожній ситуації: прогулянки, бесіди, відвідування спортивного залу та лікарів, що дозволяє із часом побудувати глибокі дружні стосунки, які ґрунтуються на взаємній довірі. Ці стосунки постійно підтримуються шляхом залучення усієї команди до зустрічей, обідів та вечерь, святкування днів народження, виїздів за місто, переглядів фільмів тощо.

Основні напрями діяльності

Проживання в квартирах
Ми створили спільноту квартир, у кожній з яких тимчасово проживають 3–4 учасники (хлопці й дівчата проживають окремо). На період проєкту ці квартири стають їхнім Домом, проте залишаються під наглядом і завжди доступні для команди вихователів.
Соціалізація
Однією із наших задач є навчити хлопців та дівчат жити у спільноті: ми разом святкуємо дні народження, дивимося фільми, влаштовуємо пікніки та заміські поїздки, організовуємо благодійні акції, відвідуємо підприємства та культурні простори Харкова.
Освітній супровід
З хлопцями та дівчатами постійно працює ментор з освітніх програм: знаходить викладачів або курси для підготовки до ЗНО, допомагає із вибором місця навчання та супроводжує під час оформлення документів до закладу, разом із учасниками обирає  освітні курсів для професійного й особистого розвитку.
Профорієнтаційний супровід
Із питань профорієнтації із хлопцями та дівчатами працює ментор із працевлаштування: проводимо співбесіди з ними, дізнаємося про їхні інтереси та професійні мрії, пропонуємо стажування в «Еммаусі», обираємо відповідні курси, супроводжуємо в пошуку роботи, під час співбесід, працевлаштування та адаптації на новому робочому місці.
Медичний та психологічний супровід
Супроводжуємо до лікарів та залучаємо зовнішніх психологів: найчастіше це є відповіддю на ситуативний запит конкретного учасника, залежно від специфіки проблеми.
Юридичний супровід
Разом із нами працюють юристи та адвокати, які допомагають вирішувати різні юридичні питання: встановлення законного права власності на нерухомість та земельні ділянки, реєстрація у черзі на отримання пільгового житла, отримання соціальних виплат, відновлення документів та, за необхідності, супровід під час судових розслідувань.