МАЛЕНЬКИЙ ВСЕСВІТ

Початок проєкту: 2019 рік.

Партнери: Богодухівський дитячий будинок-інтернат, ротарі-клуб «Харків-Мрія».

Проєкт направлений на створення умов для виходу з Богодухівського дитячого будинку-інтернату шістьох дівчат. На першому етапі команда «Еммаусу» працює з дівчатами, проводячи освітні та соціально-адаптивні курси й випрацьовує індивідуальні програми розвитку учасниць. У майбутньому планується відкриття квартир підтриманого проживання для соціальної інтеграції учасниць у суспільство.

ІСТОРІЯ

У 2019 році партнери з ротарі-клуб «Харків-Мрія» розповіли нашій команді про Богодухівський дитячий будинок-інтернат. У дівчат різні форми ментальної інвалідності, та у більшості випадків немає рідних, котрі про них подбають. Тому, вихованки перебувають в інтернаті до 35-ти років, а потім переходять до психоневрологічного інтернату, який є аналогом будинку для людей похилого віку. Тобто, дівчата все життя проживають у закритих структурах.

Першою спільною та важливою подією разом із інтернатом та ротарі-клуб «Харків-Мрія» стало проведення кулінарного майстер-класу для 10 дівчат від наших італійських друзів шеф-кухарів Паоло Феррарезі та Марії Терези Поппі.
Спільно учасники приготували найпоширеніші італійські закуски, а саме ньоккі фрітто, фокачча та брускетти. А потім ми влаштували спільну вечерю для всіх вихованок, викладачів, вихователів інтернату, команди «Еммаус» та ротарі-клуб «Харків-Мрія».
Це стало першим кроком для подальшої роботи та плідної співпраці.

Проєкт «Маленький всесвіт» — перший в історії «Еммаусу» досвід тісної співпраці з інтернатним закладом. Це стало можливим, через те, що адміністрація та виховна команда Богодухівського дитячого будинку-інтернату зацікавлена в альтернативі для дівчат молодіжного відділення після закінчення перебування у їхньому будинку.

Спочатку наші тьютори Олена Куц та Михайло Фадєєв проводили загальноосвітні лекції для 50 дівчат, окремо виділивши фокус-групу із шести дівчат для глибшої роботи. Для дівчат з інтернату кожна така зустріч — це маленький крок до усвідомлення себе у сучасному реальному світі.

Дуже важливим є те, що із дівчатами працює Олена. Адже вона сама учасниця нашого проєкту «Летючий дім» та є випускницею інтернату, тому зіштовхувалася із усіма труднощами самостійного життя.
У межах співпраці ми також будемо ділитися з педагогами інтернату своїм досвідом роботи з вразливою молоддю. У цьому нам допомагатиме громадська організація Емаус/Львів, котрі мають великий досвід у роботі з людьми з ментальною інвалідністю.

Фази проєкту:
Підготовка

Щотижневі заняття з дівчатами на базі інтернату/онлайн, курс повільного читання, індивідуальні співбесіди, екскурсії Харковом та спілкування з командою Еммаусу, групові зустрічі з бенефіціарами «Еммаус», профорієнтаційні майстер-класи у Майстерні «Еммаус», розробка індивідуальних програм супровіду

Обмін досвідом

Створення та реалізація програми тренінгів для вихователів інтернату з метою підвищення компетенцій; аплікація програми в інших закладах

Адаптація до життя за межами інтернату

Проживання у квартирі/ах під постійним супроводом команди Еммаусу, розвиток побутових навичок та планування життя, фінансова грамотність, психологічна підтримка, емоційний розвиток, профорієнтаційна індивідуальна програма

Стабілізація

Оцінка навичок самостійного проживання та корегування залученості менторів, реалізація індивідуальних програм розвитку, супровід у працевлаштуванні

Перспектива

Створення дому підтриманого проживання (один із варіантів, за підтримки держави) з можливістю проживати у ньому усе життя.