ДАНТЕФЕСТ

Щорічний фестиваль, спрямований на посилення комунікації та колоборації між культурними та соціальними ініціативами задля промоції ідей соціальної відповідальності, свідомості та інклюзії

Початок проекту: 2013 рік

Пратнери: ХНАТОБім. М.В. Лисенка, ХНУім. В.Н. Каразіна, готель«Харків», Panic Design,Vita Nova, Хаб Yabloko

ГОЛОВНА МЕТА ФЕСТИВАЛЮ
Мовою культури розповідати та привертати увагу спільноти до вразливості у будь-яких проявах (фізичному, соціальному або ментальному) та показати її людське обличчя задля зменшення рівню соціальної ізоляції у суспільстві. Ми створюємо простір для спілкування та взаємодії між різними спільнотами та секторами, щоб у діалозі шукати відповіді на питання про те, як краса проявляє себе в етичному вимірі та у чому полягає цінність та гідність життя людини.

ІСТОРІЯ

Історія ДАНТЕФЕСТу розпочалася у 2013 році, коли до Харкова із лекцією «Данте – поет надії» завітав дантезнавець та директор італійської школи La Traccia Франко Нембріні. «Божественна комедія», а надто її перша «пекельна» частина, якнайкраще відповідали тодішньому суспільному настрою в Україні. Лекція спонукала появу групи «повільного читання», учасники якої ретельно аналізували кожну пісню італійської поеми. Однак хотілося більше, — тоді й почалася робота над майбутнім фестивалем.

За останні 6 років команда фестивалю організували десятки лекцій з провідними європейськими експертами в культурній та соціальній сферах. У рамках фестивалю до Харкова із лекціями приїжджала поетеса Ольга Сєдакова, дизайнер та засновник професійного ліцею Oliver Twist Еразмо Фіджині, художник та ілюстратор Габріель Делль’Отто, журналістка та письменниця Марина Річчі.

2018

Грандіозною подією в історії фестивалю став благодійний концерт артисток хору міланського театру La Scala Лурдес Мартінез Карнічер та Амор Лілії Перез , які заспівали кантату Stabat Mater Перголезі на сцені Харківського національного театру опери та балету ім М.В. Лисенка для того, щоб зібрати кошти на розвиток адаптаційного центру для хлопців та дівчат з інвалідністю “Летючий дім”.

2019

2019 року команда знову провела ДАНТЕФЕСТ для культурної промоції ідей інклюзії та людяності у суспільстві.

Значними подіями фестивалю стали виставка “Шлях Енея”, а також благодійний концерт класичної музики “Глорія Вівальді”.

“Шлях Енея. Художники сьогодення сам-на-сам з минулим” — виставка про сучасне мистецтво в його стосунках з минулим. Художники та художниці — Мікеланджело Антоніоні, Відкрита група, Еміліо Ісґро, Микола Коломієць, Джулія Кран, Владислав Краснощок, Павло Маков, Євген Нікіфоров, Адріан Пачі, Андрій Сагайдаковський, Джованні Франджі, Йосип Хмелевський, Ігор Янович. Куратори — Борис Філоненко, Лука Фйоре

На благодійному концерті співали артистки хору міланської опери Teatro alla Scala Лурдес Мартінес Карнічер та Амор Лілія Перез у супроводі хору й оркестру СхідOpera.